Gynecology and Women health - גנקולוגיה ובריאות האישה

 להקדים ירוק לאדום: תרומת הירקות לנטרול הסיכון שבבשר אדום


ד"ר ניבה שפירא, תזונאית קלינית, אוניברסיטת תל אביב, ויועצת האגודה למלחמה בסרטן
מתכונים וביצוע באדיבות גולן ישראלי שף מלון "שרתון", תל אביב


מחקרים מוכיחים: אכילת ירקות מסוימים (בעיקר ירוקים) יחד עם בשר אדום מפחיתה משמעותית את הסיכון באכילתו

המזון שאנו צורכים כבר הוכח בעבר כמשפיע על הסיכון לחלות בסרטן. אחד המזונות שנקשרו בצורה המשמעותית ביותר עם סרטן המעי הגס, הוא הבשר האדום – בעיקר כאשר הוא מבושל "על האש", מבושל ומעובד בטמפרטורות גבוהות ולאורך זמן. כך לדוגמה במחקר שנערך בקרב 47,949 גברים, נמצא כי גברים שאכלו בשר (כגון בקר או כבש) 5 פעמים בשבוע ויותר, היו בסיכון של פי 3.5 לחלות בסרטן המעי הגס לעומת גברים שאכלו בשר פעם בחודש או פחות. הסיבה לכך נקשרה במולקולה 'HEME' - המולקולה האדומה, שנושאת את הברזל בדם. מולקולה זו הוכחה לאחרונה במחקרי מעבדה כבעלת פוטנציאל להגברת גדילה של תאי מעי ונטייתם להפוך לסרטניים.

מחקר חדש שנערך לאחרונה בהולנד, עקב מ-1986 אחרי 120,852 אנשים בגילאי 55-69. לאחר 9.3 שנות מחקר אותרו 1,535 מקרים של סרטן המעי הגס והחלחולת, מהם 869 גברים ו-666 נשים. החוקרים מצאו כי ככל שהייתה עליה בצריכת בשר אדום כך עלה הסיכון לסרטן המעי הגס ב-29% בגברים וב-20% בנשים. במקביל, בדקו החוקרים את רמת צריכת הירקות הירוקים בקרב המשתתפים במחקר ואת היחס בין צריכת בשר אדום לירקות ירוקים.

מתוצאות המחקר עולה כי ככל שעלה היחס בין צריכת בשר לירקות ירוקים (כלומר, ככל שצריכת הבשר עלתה ו/או צריכת הירקות הירוקים פחתה באופן יחסי לבשר) כך עלה הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס עד ל-43%, בעיקר בגברים. מסתבר, שצמחים ירוקים, במיוחד אלו העשירים בכלורופיל (הצבען המקנה את הצבע הירוק לירקות ונמצא במיוחד בעלים כגון תרד, ברוקולי, עלים ירוקים לסלט), יכולים להקטין את מידת הסיכון שגורם בשר אדום. המחקר פורסם ב-Prevention & Biomarkers Cancer Epidemiology.

תוצאות מחקר זה מאשרות למעשה מחקרים קודמים שנערכו בבע"ח או במעבדות שהצביעו על דרגת סיכון נמוכה יותר בבשרים "בהירים" כמו עופות ודגים, כיוון שהם מכילים פחות ברזל מסוג HEME. מחקרים אחרים בבעלי חיים מצאו השפעה מגנה של הכלורופיל. כך לדוגמה מצאו כי ברזל הHEME העלה פי 50 ויותר את ההשפעה הקשורה בעליה ובזירוז תהליכי סרטן. במחקרים אלו נמצא הכלורופיל כמונע באופן יעיל מאוד את ההשפעות המוזכרות של HEME על המעי הגס. ממצאים אלו מצטרפים למחקרים שהצביעו על ההשפעה החיובית של אכילת פירות וירקות באופן כללי וכאלו המכילים קרטנואידים (צבענים צהובים, כתומים, ירוקים ואדומים).

לסיכום, תוצאות המחקרים מראים בבירור שהיחס בין צריכת ירקות ובשר יכול להיות רלוונטי להערכת ההשפעה של התפריט התזונתי על הסיכון לסרטן ועל מניעתו. כלומר: ניתן להפחית את הסיכונים מאכילת בשר אדום על ידי אכילה ביחס גבוה יותר של ירקות ופירות לעומת הבשר, כאשר מומלץ ביותר לצרוך אותם יחד, אם בוחרים לאכול בשר אדום, באותה ארוחה, ובכך למנוע את ההשפעה המסרטנת עוד לפני שהיא מתחילה.

חשוב להדגיש נושא זה במיוחד לאלו שאינם אוכלים מספיק ירקות, כמו לדוגמא הגברים הישראלים. לפי מחקר מב"ת של משרד הבריאות והמרכז לבקרת מחלות בישראל, גברים צורכים יותר בשר אדום מנשים ורמת צריכת הברזל שלהם גבוהה פי שניים מההמלצות היומיות. העובדה שבישראל אוכלים מזון ים תיכוני וצורכים 2.1 מנות ירקות ליום מהווה הגנה מסוימת מול הסיכון הקיים בצריכת יתר של הברזל ממקור בשר אדום (במיוחד כאמור, אם מכינים אותו בטמפרטורה גבוהה, בבישול יתר וכדומה). למרות שבישראל מרבים לצרוך בשר עוף בהשוואה לבשר בקר, חשוב להתייחס לסיכון שבצריכת יתר של ברזל, במיוחד כאשר חלק גדול ממנו הוא מברזל מסוג HEME. מובן שישנם הבדלים גנטיים בין אנשים שונים. לכן, לאלו בעלי רגישות יתר, חשובה ההגנה התזונתית במיוחד.

למרות יכולת הירקות לצמצם את הסיכון לגרימת תהליך סרטני, חשוב ליישם את המלצות האגודה למלחמה סרטן ולהפחית באכילת בשר אדום ובמיוחד להימנע ככל הניתן מאכילת בשר מעובד.

בנוסף להמלצה הגורפת על אכילת ירקות ירוקים בזכות הצבען הירוק- הכלורופיל, מומלצים גם גורמים נוספים, כאלו המעודדים פעילות אנזימים מנטרליי רעלים, כדוגמאת:

חברי משפחת הכרוביים – כגון תרד, ברוקולי, כרובית וכרוב המכילים רכיבים בשם "איזו-טיוציאנידים, התורמים להגנה מפני תרכובות הבשר המסרטנות.

שום ובצל – מכילים רכיבים סולפידיים אשר גם הם יכולים לנטרל את תרכובות הבשר המסרטנות.

ירקות ירוקים וכתומים המכילים קרטנואידים - כגון ברוקולי, עלים ירוקים, כרוב, מלפפון, חסה, סלרי, בזיליקום, אגס, מילון, קיווי, כוסברה ופטרוזיליה.


לאור המחקרים, התנדב שף גולן ישראלי, שף מלון שרתון, ובישל 3 מתכונים המיישמים את ההמלצות. מצ"ב המתכונים המלאים. בתאבון!
שף גולן ישראלי – השף הראשי של מלון שרתון – התנדב ויישם את המלצות
ד"ר ניבה שפירא, יועצת לאגודה למלחמה בסרטן, להפחתת הסיכון שבבשר האדום.
יחד הם יצרו 3 מנות בריאות* יותר וטעימות יותר, בתאבון!

קרדיט תמונות: באדיבות גלעד קוולרצ'יק.

*המלצה: נפח הבשר יהווה כ- 1/3 מהמנה כולה והשאר ירקות (חיים/מבושלים) ותוספות צמחיות כגון- קטניות,דגנים שלמים ושורשים.
*לשאוף שנפח הירקות יהיה לפחות דומה לנפח הבשר ואף יותר.


אומצת בקר ברוטב פטריות - מוגש עם עלי גינה ירוקים וארטישוק ירושלמי (מתכון ל10 סועדים)
מצרכים:
1 גוש בקר קפוא/טרי
• 3 גזרים גדולים.
• 4 בצלים גדולים.
• 1 סלרי עלים.
• 1 כרישה.
• 2 ק"ג ארטישוק ירושלמי.
• 1 קופסא קטנה של רסק.(100 ג"ר).
• 1 בקבוק יין אדום יבש לבישול(מה שיש בבית או הכי זול בסופר).
• 2 ענפי רוזמרין.
• שמן סויה.
• 5 יחידות עלי דפנה.
• 5 יחידות פלפל אנגלי.
• קופסא של פטריות חתוכות.
• 2 כפות קמח.


אופן ההכנה:
לחמם מחבת כבדה ולהוסיף שמן סויה,לחכות שהשמן יהיה לוהט.
להניח בזהירות את גוש הבשר ולהשחים אותו מיכול הכיוונים(להפוך בעזרת מלקחיים ולא עם מזלג כדי לא לעשות חורים בבשר)ולהוציא.
לאותו שמן להוסיף 2 בצל חתוך לרבעים עם הקליפה,אח"כ להוסיף את הגזר חתוך לטבעות גדולות גם כן עם הקליפה ובאותה דרך להוסיף את הסלרי והכרישה,לערבב ביחד כ-10 דקות,להוסיף רסק עגבניות לערבב ולטגן ביחד כ- 5 דקות ,להוסיף את היין האדום תוך כדי ערבוב להוסיף מים עד 3/4 גובה הסיר ולהביא לרתיחה.
להכניס פנימה את גוש הבשר להוסיף את הרוזמרין עלי הדפנה והפלפל האנגלי אחרי רתיחה להנמיך את האש ולבשל כשעתיים וחצי עם מכסה סגור .
בנפרד לבשל את הארטישוק הירושלמי לאחר קילוף פרוס לטבעות במים רותחים עד רכות ולסנן.
להוציא את הבשר ולקרר.
את הנוזלים לסנן דרך מסננת לסיר נוסף.
במחבת לטגן רצועות של בצל עד הזהבה ,להוסיף את הפטריות החתוכות ולטגן ביחד כ-3 דקות.
להעביר את הנוזלים של הבשר למחבת ולהביא לרתיחה.
בכוס לערבב 2 כפות קמח עם מים ולשפוך דרך מסננת תוך כדי ערבוב לנוזל להביא לרתיחה ולהנמיך את האש ,לבשל כ-15 דקות או עד שרואים שהנוזל מסמיך.
את הבשר הקר לפרוס לפרוסות בעובי של 1 ס"מ בערך (15 פרוסות מהגוש),ולסדר בצורה מדורגת בתבנית עם שוליים גבוהים ,לצקת על הבשר את הרוטב להוסיף את טבעות הארטישוק הירושלמי לעטוף את התבנית בנייר כסף ולחמם ב-180 מעלות כ- חצי שעה ולהגיש.




סטייק אנטריקוט מיושן מוגש עם תפרחת ברוקולי

חומרים ל 4 סועדים:

• 1 קילוגרם אנטריקוט – פרוס לסטייקים של 250 גרם .
• תפרחת ברוקולי.
• 1 פלפל אדום (גמבה).
• צרור פטרוזיליה.
• 3 שיני שום כתוש.
• 100 סמ"ק שמן זית.
• 200 סמ"ק חומץ הדרים.
• 200 סמ"ק שמן קנולה.
• מלח גס ,פלפל שחור גרוס.

אופן ההכנה:

לסטיקים:
מחממים מחבת פסים יציקה לסטייקים , את הנתחים מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס ומעט שמן זית וצולים על המחבת משני צידי הנתח כ 3 דקות מכל צד או עד דרגת הצליה הרצויה.

תפרחת הברוקולי:
להרתיח בסיר מים עם מעט מלח ולבשל את הברוקולי כ 2 דקות,להוציא ולטבל בעודו חם עם מלח פלפל ושמן זית.

לרוטב הצ'ימיצ'ורי:
לחתוך לקוביות קטנות את הפלפל האדום ,לקצוץ את עלי הפטרוזיליה ולאחד יחד עם הפלפל.
לצקת פנימה את החומץ ושמן הקנולה להוסיף את השום ולטבל.

הגשה:
בצורה פשוטה להניח את נתח הבשר על צלחת הגשה ולצידו את תפרחת הברוקולי ולצקת כמות נדיבה מהרוטב על גבי הבשר.




המבורגר אדום ועלים ירוקים מוגש עם סלט ירוק
ופלחי תפוח עץ אדום

חומרים ל 4 סועדים:

• 1 ק"ג בשר טחון.
• 1 צרור פטרוזיליה.
• צרור חסה משי אדומה וירוקה.
• 2 יחידות בצל לבן
• שמן זית.
• מיץ לימון סחוט טרי מלימון אחד.
• מלח, פלפל שחור גרוס.

אופן ההכנה:
קוצצים את הבצל והפטרוזיליה ומוסיפים לבשר הטחון , מטבלים במלח ופלפל ומעט שמן זית ומערבבים יחדיו.
מעזרת טבעת מתכת , או בידיים יוצרים צורת קציצה.
מחממים מחבת או עם יש גריל וצולים את ההמבורגר עד המידה הרצויה.

לסלט:
"קורעים" ביד את שני סוגי החסה.
את תפוח העץ פורסים לפרוסות דקות ומוסיפים לחסות ומטבלים בשמן זית מיץ לימון מלח ופלפל.

להגשה:
ניתן להשתמש בלחמניית המבורגר ואז להניח את הקציצה על הלחמניה (כמובן ניתן למרוח מיונז ולהוסיף עגבניה וכול מה שבה לכם לאכול על ההמבורגר) ולצידה לסדר את הסלט.




 
אפשרויות

 גירסה להדפסה גירסה להדפסה

 שלח עמוד זה לחבר שלח עמוד זה לחבר

 
תפריט
פורום גינקולוגיה ובריאות האשה

רופא נשים
בדיקה במחזור
פרימולט נור
פרימולט נור
גלולות יחד עם רוקסו 150 מג ופרוביוטיקה
האם אפשר לקבל מחזור כשאת בהריון
הריון
קצת לחוצה
דימום או מחזור
HERPES HSV 1+2 IgM
צפוויט או ציפרודקס בתחילת הריון
צפוויט או ציפרודקס בתחילת הריון
מחזור לא סדיר אחרי אורגזמה??
אקטרופין
איחור במחזור לאחר הוצאת מירנה
הרשמה לאתר
אפשרויות נוספות
פורומים
שאלות לרופאים באתר
גלריית תמונות
שאלות נפוצות
אתרים מומלצים
משוב
המלץ לחבר
סקר
האם חזרת למשקל גופך שלפני ההריון?

חזרתי למשקלי שלפני ההריון
משקלי גבוה ב- 2-5 ק"ג ממשקלי לפני ההריון
משקלי גבוה ב- 6-10 ק"ג ממשקלי לפני ההריון
משקלי גבוה מ-10 ק"ג ממשקלי לפני ההריון
משקלי לאחר הלידה נמוך ממשקלי לפני ההריון




הצבעות 2295
מחשבון BMI

משקל (ק"ג)

גובה (ס"מ) 


BMI

מדד מסת הגוף
(Body Mass Index) מודד את היחס בין משקל הגוף לגובה.
קטגוריה שלך:

גלריית תמונות

גלריית תמונות
הוסף למועדפים
קבע את גינקולוגיה ובריאות האישה כדף הבית

הוסף את גינקולוגיה ובריאות האישה למועדפים


(Commercial License / Authorization)  כל הזכויות שמורות גינקולוגיה ובריאות האשה ©